Patiënteninfo

Behandelingen en medisch onderzoek. Welke diensten kunnen wij u aanbieden?

Parasietenbestrijding

U kunt bij ons in de kliniek terecht voor advies met betrekking tot het beschermen van uw huisdier tegen schadelijke en/of vervelende parasieten. Denk hierbij aan het behandelen of bestrijden van wormen, vlooien, teken en mijten. Dit advies is mede afhankelijk van de leeftijd van uw dier, of ze wel of niet buiten komen, bezoek aan het buitenland en wat voor voeding uw dier krijgt. Neem bij vragen telefonisch contact met ons op of kom langs bij de balie.

Gezondheidscontroles

Om beginnende gezondheidsproblemen op tijd op te sporen adviseren wij u uw dier ieder jaar bij ons te laten controleren, in de meeste gevallen gebeurt dit tijdens uw afspraak voor de jaarlijkse vaccinatie. Maar ook als u besluit uw dier niet te laten vaccineren kunnen wij uw dier het beste ieder jaar controleren op eventuele gezondheidsproblemen. Dit om op tijd een effectief behandelplan met u op te stellen.
Tijdens de gezondheidscontrole wordt uw dier onder andere gecontroleerd op:

  • Lichaamsgewicht
  • Vachtkwaliteit
  • Gebit
  • Oren
  • Hart en longen
  • Buik

In het consult is ook de mogelijkheid daar om de dierenarts aanvullende vragen te stellen over uw huisdier.

Ziektepreventie: vaccineren op maat

Om te voorkomen dat uw dier ziek wordt als hij/zij in aanraking komt met een infectieuze ziekteverwekker adviseren wij u uw dier jaarlijks te vaccineren.
Gelukkig hoeven niet elk jaar alle vaccinaties herhaald te worden, veel vaccinaties zijn vanaf 1 jarige leeftijd 3 jaar geldig. Bij honden doen wij ook titerbepalingen om te kijken of de immuniteit tegen de hondenziekte, leverziekte en het parvovirus zelfs nog langer aanwezig is en wij ze dus niet onnodig hoeven te vaccineren.

De vaccinaties die wij in de kliniek standaard beschikbaar hebben zijn:

  • Voor honden: hondenziekte, leverziekte, parvovirus, leptospirose, kennelhoest en rabiës
  • Voor katten: kattenziekte (parvovirus), niesziekte (variant: calici- en herpesvirus), niesziekte (variant: bordetella) en rabiës.
  • Voor konijnen: myxomatose, RHD1 en RHD2.

Castraties en sterilisaties

Om ongewenste nestjes te voorkomen, voor de gezondheid van uw huisdier op de lange termijn of vanwege ongewenste hormoon gerelateerde gedragingen kan het een goede keuze zijn om uw huisdier te laten castreren. Om te bespreken of dit voor uw dier geldt kunt u contact opnemen met de kliniek

Operaties

Bij onze kliniek kunt u ook terecht voor andere chirurgische ingrepen. Zoals buikoperaties, het verwijderen van bulten, operaties aan de oren en/of ogen, etc.
Om het risico van de operatie zo klein mogelijk te maken onderzoeken wij uw dier lichamelijk voorafgaand aan de narcose en adviseren wij een pre-anesthetisch bloedonderzoek. Mochten wij hierbij bijzonderheden vinden kan het zijn dat we eerst verder onderzoek willen doen, de narcose aanpassen of de operatie uitstellen.
Alle operaties vinden plaats in een van onze operatiekamers die zijn voorzien van een gasnarcose-apparaat met monitoring zodat wij de ademhaling, hartslag en de zuurstofsaturatie van het bloed continu in de gaten kunnen houden.

Wij opereren alleen in de ochtend, met uitzondering van spoedoperaties.

Bij al onze operaties is een wondcontrole inbegrepen 10-14 dagen na de operatie. Eventuele zichtbare hechtingen worden dan verwijdert. De hechtingen die niet zichtbaar zijn, maar van binnen zitten, lossen vanzelf op.

Voedingsadvies

Kwalitatief goede voeding is belangrijk om dieren gezond te houden. Bij bepaalde aandoeningen kunnen wij de kwaliteit en/of de lengte van het leven van onze huisdieren verbeteren door speciale voeding voor te schrijven.
Wij hebben bij ons in de kliniek veterinaire voedingslijnen van Hill’s en Purina ProPlan. Mocht u hier vragen over hebben neem dan contact op met de kliniek.
Voor de complexere voedingsvragen maken wij gebruik van het onafhankelijke programma Feedwise, ontwikkeld door Esther Hagen-Plantinga, Dipl. ECVCN (dierenarts en Europees erkend specialist Diervoeding).

Chippen en chipregistratie

Met een goed geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar u terug te herleiden. Elke chip die wij plaatsen wordt direct geregistreerd bij een databank. Mocht u verhuizen of een ander telefoonnummer krijgen, vergeet deze dan niet zelf aan te passen bij de databank.

Het chippen en registreren van honden is sinds 2013 verplicht in Nederland.

Katten worden vaak op straat gevonden en belanden dan bij ons of in het asiel zonder chip of met een ongeregistreerde chip. Hierdoor kunnen wij de eigenaar niet bereiken en kan het extra lang duren of zelfs onmogelijk zijn om de eigenaar te vinden. Daarom adviseren wij om alle katten ook te laten chippen.

Laboratoriumonderzoek

Wij doen in de kliniek laboratoriumonderzoek naar urine, ontlasting en bloed.

Urine-onderzoek:
De urine wordt voornamelijk onderzocht voor blaas en nierproblemen. Wij doen standaard een soortelijk gewicht meting, bekijken de urine met een dipstick en bekijken het sediment na afdraaien onder de microscoop.

Bloedonderzoek:
Tijdens een bloedonderzoek kunnen wij de verschillende bloedcellen controleren en meten wij orgaanfuncties om ziektes op te sporen. Omdat wij het bloedonderzoek in ons eigen laboratorium kunnen doen hebben we de uitslag dezelfde dag nog.
Als wij dingen willen meten die wij niet in ons eigen laboratorium kunnen onderzoeken dan sturen wij het bloed naar een extern laboratorium. Deze uitslag hebben wij meestal binnen enkele werkdagen.

Ontlastingsonderzoek:
Bij maagdarmklachten voeren wij soms onderzoek uit op de ontlasting. Wij kijken dan voornamelijk naar parasieten. Voor een uitgebreider onderzoek sturen wij de ontlasting op naar een extern laboratorium.

Gebitsbehandelingen en dentale röntgenfoto’s

Gebitsproblemen komen veel voor bij huisdieren op alle leeftijden. Een stinkende adem, speekselen, slechtere eetlust of algemeen ziek zijn kunnen wijzen op problemen aan het gebit. Maar vaak is er ook helemaal niks aan uw huisdier te merken. Bij elke gezondheidscontrole kijken wij naar het gebit van uw huisdier, maar mocht u het vermoeden hebben dat er iets mis is met het gebit van uw dier maak dan direct een afspraak voor een controle.
Wij kunnen dan met u mee kijken wat er aan de hand is en indien nodig een gebitsbehandeling inplannen.

Een gebitsbehandeling begint altijd met een veilige narcose, gevolgd door het reinigen van het gebit. Hierbij verwijderen wij al het tandsteen waardoor wij de elementen en de staat van het tandvlees goed kunnen beoordelen. Indien nodig kunnen er röntgenfoto’s van het gebit gemaakt worden en/of tanden geëxtraheerd worden. Aan het eind van de gebitsbehandeling worden de elementen gepolijst. De meeste extractieplaatsen worden met oplosbaar hechtmateriaal gehecht en na ongeveer 3 dagen doen wij een controle van de extractieplaatsen om te kijken of alles mooi geneest.

Röntgendiagnostiek

Met ons digitale röntgentoestel kunnen wij röntgenfoto’s maken van het skelet en de organen van uw huisdier. Voor sommige röntgenfoto’s moet uw dier gesedeerd worden, dit wordt altijd vooraf met u besproken.

Echografie van buik en hart

Voor het bekijken van individuele organen kan een echo-onderzoek nodig zijn. Als dit zo is zal de dierenarts dit met u bespreken.
Een echo-onderzoek laten de meeste dieren goed toe zonder sedatie en u mag tijdens de echo bij uw dier blijven en meekijken. Aan het eind van de echo zal de dierenarts de uitslag met u bespreken en een verder behandelplan opstellen indien nodig.

Euthanasie

Helaas moeten wij ook wel eens besluiten dat het tijd is om afscheid te nemen. Wij staan u graag bij in dit moeilijk proces. Een afspraak voor euthanasie kan bij u thuis of bij ons op de kliniek in een aparte ruimte plaatsvinden.
Wij werken samen met een dierencrematorium in Rotterdam, uw dier kan dan bij ons op de kliniek opgehaald worden of u mag uw overleden dier naar het crematorium brengen om daar afscheid te nemen. Wij kunnen met u de wensen bespreken en contact leggen met het crematorium als u dit fijn vindt, u kunt dit eventueel ook zelf zoen.