Parasieten en wormen

Hier vindt u alles over vlooien, teken, hartwormen en zandvliegen. Vragen? Bel of mail gerust.

Vlooien

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Meesterlijke voortplanters

Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven. Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.
 

Vlooieneitjes liggen overal

U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!
 

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.
 

Voorkom een vlooiencircus

Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.
 

Vlooienmiddelen kiezen

U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!
 

Doorbreek de levenscyclus van de vlo

Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.
 

Uw dier en huis vlooienvrij

1. Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.

2. Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.

3. Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.

4. Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. Wij geven u graag advies.

Wist u dat...

  • een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
  • één volwassen vlo op die manier meer dan 1000 nakomelingen kan voortbrengen?
  • eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
  • uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
  • vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
  • uw hond allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
  • het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?

Teken

Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet is gevaarlijk voor mens en hond omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn Borreliose (ziekte van Lyme) en Babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. Voor een maandelijkse bescherming of een langdurige bescherming van tenminste 12 weken. Wij adviseren u graag over wat voor u en uw hond de beste oplossing is!

De Tekenspeurder APP

Weten waar uw hond mogelijk gevaar loopt op besmetting met teken?
Download hier de gratis de Tekenspeurder APP voor uw iPhone.

Wist u dat...

  • een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of babesiose?
  • de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

Hartwormen

Hartwormen en hartwormziekte

Niets zo leuk dan op vakantie gaan! Misschien heeft u al concrete vakantieplannen en neemt u uw hond gezellig met u mee. In dat geval is een goede voorbereiding het halve werk. Voor een reis naar het buitenland, is een rabiësvaccinatie voor uw hond bijvoorbeeld verplicht. Als u naar Zuid-Europa gaat, is het bovendien zeer verstandig uw hond te beschermen tegen de hartwormziekte.

Wat is hartwormziekte?

Hartwormziekte (ofwel dirofilariose) is een ernstige, veelal dodelijke ziekte bij honden die wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Door vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes overgebracht op de hond. Na 6 tot 7 maanden zijn deze larven uitgegroeid tot volwassen hartwormen van 12 tot 30 cm, die zich bij voorkeur nestelen in de longslagaders en het hart van uw hond.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

In het begin verloopt een infectie zonder symptomen. Maar na verloop van tijd kunnen klachten als hoesten, vermoeidheid, gewichtsverlies en ademnood optreden. Het hart zal vergroten en in een later stadium kunnen ook de nieren en lever aangetast worden. Als een besmette hond niet op tijd behandeld wordt, kan dit leiden tot de dood.

Waar komt hartwormziekte voor?

Hartwormziekte komt alleen daar voor waar hartwormmuggen leven die de ziekte overbrengen. Tot op heden komen deze muggen alleen voor in landen in Zuid-Europa; nog niet in Noord-Europa.

Hoe kunt u uw hond beschermen?

Mocht u met uw hond op reis gaan naar één van bovengenoemde landen, dan is het verstandig een aantal preventieve maatregelen te nemen. Ten eerste is het belangrijk te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm kunnen overbrengen. Dit kunt u doen door middel van verschillende producten, wij geven u hier graag advies over dus schroom niet om ons te bellen.

Zandvliegen

Zandvliegen en Leishmaniose

U gaat binnenkort op vakantie. Dat doet u niet alleen. Ook uw hond mag gezellig mee. Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland, zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. In het buitenland komen namelijk andere hondenziektes voor dan de meest gebruikelijke hondenziekten in Nederland. Kent u bijvoorbeeld het gevaar van Leishmaniose?

Het gevaar van Leishmaniose

U zult zich afvragen wat Leishmaniose is. Door een beet van een klein insect, de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op uw hond. Het kan geruime tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. Soms wel jaren. De huidverschijnselen zijn schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen zoals lever, milt en nieren aangetast. Zonder behandeling kan Leishmania dodelijk zijn. De zandvlieg die Leishmania overbrengt kan worden afgeweerd door verschillende producten, o.a. pipetten en banden.

Waar komt Leishmaniose voor?

De ziekte komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika en warme, vochtige mediterrane landen rondom de Middellandse zee (denk aan Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland etc.). Mocht u met uw hond op vakantie gaan naar een van de aangegeven landen, zorg dan dat uw hond effectief beschermd is tegen zandvliegen. Hier geven wij u graag advies over.