• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Castratie van de kater

De voordelen van castratie van de kater.

De belangrijkste reden om een kater te laten castreren is om gedrag wat in de kattenwereld heel normaal is, maar in onze mensenwereld niet echt wenselijk is zoals weglopen/zwerven, vechten en urine sproeien te voorkomen of te verhelpen.
Na castratie zal het weglopen, vechten en urine sproeien voor grotendeels verminderd zijn. Meestal is dit meteen na de castratie maar het kan een aantal weken duren voordat het testosteron uit het lichaam is en het gedrag van de kater niet meer onder invloed staat van de hormonen.


Welke leeftijd?

Castratie kan vanaf 12 weken leeftijd (Amerikaanse methode) uitgevoerd worden. Maar over het algemeen wordt de leeftijd van 6-7 maanden aangehouden.
Er wordt wel gezegd dat een kater die jong gecastreerd is, niet groot zal worden. Dit is niet waar. Het is wel zo dat de karakteristieke dikke ‘katerkop’ ontstaat onder in invloed van hormonen dus een jong gecastreerde kater zal deze niet krijgen.


De operatie

Castratie van een kater is één van de eenvoudigste operatieve ingrepen in de diergeneeskunde. Er wordt een klein sneetje gemaakt op de balzak en de testikels worden naar buiten geduwd. Het bloedvat en de zaadstreng worden van elkaar losgemaakt en daarna vastgeknoopt en de testikel wordt losgesneden. Omdat de huidwond op de balzak zo klein is is het niet nodig om te hechten. Na de operatie kan de balzak nog enkele dagen gezwollen zijn, waardoor sommige mensen zich afvragen of de castratie wel is uitgevoerd. Maar dit is dus normaal en binnen enkele dagen zal de zwelling verdwijnen. De kater zal de dag van de operatie nog wat suf zijn van de narcose maar de volgende dag is hij alweer helemaal de oude.