• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Castratie van de reu

Castratie betekend dat de geslachtsorganen verwijderd worden

De voordelen van castratie voor de gezondheid van de reu.

Als een reu gecastreerd wordt heeft dit voordelen voor zijn gezondheid. Eén van de belangrijkste problemen die op kunnen treden bij een niet gecastreerde reu op oudere leeftijd zijn prostaatproblemen. De prostaat wordt door de invloed van testosteron in de loop der jaren steeds groter en kan dan gaan ontsteken, ook wel prostatitis genoemd. Op den duur is de prostaat zo groot dat hij in de weg zit als de hond zich wil ontlasten. Een prostatitis is meestal alleen te genezen doormiddel van castratie. De invloed van het testosteron wordt dan weggehaald en de prostaat zal snel slinken. Er wordt ook wel beweerd dat castratie prostaatkanker voorkomt maar dat is niet waar.
Andere voordelen van castratie zijn o.a. het niet of nauwelijks voorkomen van voorhuidontsteking

Verandering van gedrag na castratie.

Alleen het gedrag dat onder invloed staat van de mannelijke hormonen zal veranderen na castratie. Vriendelijkheid, speelsheid en sociaalgedrag naar mensen zal niet veranderen. Het gedrag dat wel verandert is meestal niet gewenst gedrag. De behoefte om weg te lopen is bij gecastreerde reuen minder. Agressief gedrag naar andere reuen verminderd. Een gecastreerde reu zal ook minder de behoefte hebben om zijn territorium af te zetten dus minder urine markeren. En het rijgedrag op andere honden zal ook afnemen. Voor de eigenaar wordt een wandeling met een gecastreerde reu een stuk aangenamer.

Welke leeftijd?

Castratie kan vanaf 8 weken leeftijd (Amerikaanse methode) uitgevoerd worden. Maar over het algemeen wordt de leeftijd van 6 maanden aangehouden.
Voor de voordelen van gedrag en gezondheid maakt het niet uit op welke leeftijd de reu wordt gecastreerd, met andere woorden een reu is nooit ‘’te oud’’ voor castratie omdat de voordelen altijd gelden.

De operatie

Er wordt een snede gemaakt net voor de balzak. De testikels worden door deze snede naar buiten geduwd. De zaadleiders en bloedvaten worden afgebonden en doorgeknipt. De snede wordt in 2 lagen dichtgehecht. Als de testikels niet worden verwijderd, maar alleen de zaadleiders worden afgebonden, dan zullen alle bovenstaande voordelen niet van toepassing zijn. De reu wordt dan namelijk ‘gesteriliseerd’.
Na de operatie kan de balzak nog enkele dagen gezwollen zijn, waardoor sommige mensen zich afvragen of de castratie wel is uitgevoerd. Maar dit is dus normaal en binnen enkele dagen zal de zwelling verdwijnen. Soms geeft het litteken een lichte irritatie, het is belangrijk dat de hond er niet aan gaat likken. Om dit te voorkomen kan er Medical Pet Shirt aangetrokken worden. De meeste honden zijn de dag na de operatie weer helemaal hersteld en willen graag spelen maar het is beter om nog even een paar dagen rustig aan te doen ivm de wondgenezing.

Niet ingedaalde testikels

Als één of beide testikels niet ingedaald zijn dan is er een verhoogd risico dat de niet ingedaalde testikel(s), op later leeftijd, tumoreus zal ontaarden. Om deze reden is het raadzaam om de niet ingedaalde testikel(s) te verwijderen. De testikel kan in het lieskanaal zitten maar hij kan zich ook nog in de buik bevinden.
Deze ingreep is vergelijkbaar met de kastratie(sterilisatie) van een teefje. Het niet-indalen van de testikels is een erfelijke aandoening dus ook al heeft een reu één ingedaalde testikel is het niet raadzaam om met hem te gaan fokken.

Suprelorin Implantaat / Chemische Castratie

Suprelorin is een implantaat dat als werkzame stof desloreline (GnRH agonist) bevat. Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer een half jaar of een jaar stilgelegd. Enige individuele, biologische variatie in werkingsduur is mogelijk.
Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid. Ook wie ooit wil fokken met een reu kan tijdelijk voor een implantaat kiezen. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt eerst (gemiddeld 2 weken, bij het langwerkende implantaat soms iets langer) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.

Mogelijke toepassingen:
• Het verkrijgen van een tijdelijke onvruchtbaarheid.
• Als alternatief voor een chirurgische castratie, wanneer die op medische gronden niet uitvoerbaar is, of wanneer er emotionele, sociale of culturele bezwaren bestaan.
• Als test voorafgaand aan een chirurgische castratie.

Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op.