• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Zandvliegen en Leishmaniose

zandvlieg

U gaat binnenkort op vakantie. Dat doet u niet alleen. Ook uw hond mag gezellig mee. Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland, zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. In het buitenland komen namelijk andere hondenziektes voor dan de meest gebruikelijke hondenziekten in Nederland. Kent u bijvoorbeeld het gevaar van Leishmaniose?

Het gevaar van Leishmaniose

U zult zich afvragen wat Leishmaniose is. Door een beet van een klein insect, de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op uw hond. Het kan geruime tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. Soms wel jaren. De huidverschijnselen zijn schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen zoals lever, milt en nieren aangetast. Zonder behandeling kan Leishmania dodelijk zijn. De zandvlieg die Leishmania overbrengt kan worden afgeweerd door verschillende producten, o.a. pipetten en banden.

Waar komt Leishmaniose voor?

De ziekte komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen. Tot de laatstgenoemde groep landen behoren:
leishmania europa

Mocht u met uw hond op vakantie gaan naar een van de aangegeven landen, zorg dan dat uw hond effectief beschermd is tegen zandvliegen. Hier geven wij u graag advies over.