• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Hartwormen en Hartwormziekte

hartwormen

Niets zo leuk dan op vakantie gaan! Misschien heeft u al concrete vakantieplannen en neemt u uw hond gezellig met u mee. In dat geval is een goede voorbereiding het halve werk. Voor een reis naar het buitenland, is een rabiësvaccinatie voor uw hond bijvoorbeeld verplicht. Als u naar Zuid-Europa gaat, is het bovendien zeer verstandig uw hond te beschermen tegen de hartwormziekte.

Wat is hartwormziekte?

Hartwormziekte (ofwel dirofilariose) is een ernstige, veelal dodelijke ziekte bij honden die wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis). Door vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes overgebracht op de hond. Na 6 tot 7 maanden zijn deze larven uitgegroeid tot volwassen hartwormen van 12 tot 30 cm, die zich bij voorkeur nestelen in de longslagaders en het hart van uw hond.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

In het begin verloopt een infectie zonder symptomen. Maar na verloop van tijd kunnen klachten als hoesten, vermoeidheid, gewichtsverlies en ademnood optreden. Het hart zal vergroten en in een later stadium kunnen ook de nieren en lever aangetast worden. Als een besmette hond niet op tijd behandeld wordt, kan dit leiden tot de dood.

Waar komt hartwormziekte voor?

Hartwormziekte komt alleen daar voor waar hartwormmuggen leven die de ziekte overbrengen. Tot op heden komen deze muggen alleen voor in landen in Zuid-Europa; nog niet in Noord-Europa.
hartworm europa

Hoe kunt u uw hond beschermen?

Mocht u met uw hond op reis gaan naar één van bovengenoemde landen, dan is het verstandig een aantal preventieve maatregelen te nemen. Ten eerste is het belangrijk te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm kunnen overbrengen. Dit kunt u doen door middel van verschillende producten, wij geven u hier graag advies over dus schroom niet om ons te bellen.