• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Myiasis bij het konijn

Myiasis bij het konijn


Wat is Myiasis?:

Myiasis, in andere woorden: een infectie met maden, wordt vaak gezien bij warme vochtige temperaturen. Het wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg, deze legt haar eitjes in de vacht. De vlieg wordt aangetrokken door de geur van urine en ontlasting. Oude, zieke en/of te dikke konijnen lopen een groot risico, omdat ze hun vacht niet goed schoon kunnen houden.
Uit de eitjes kruipen de maden, die zich voeden met vlees. Ze graven zich direct in de huid en spieren van het konijn. Dit veroorzaakt in erg snel ontstekingen. Het konijn kan in shock raken en overlijden
Voorkomen is beter dan genezen, daarom raden wij u aan sowieso dagelijks het konijn na te kijken. Controleer dat de gehele vacht, vooral de achterkant en kijk uit voor natte plekken (deze zijn een signaal, de maden zelf zijn niet altijd direct zichtbaar). Houdt de vacht schoon en verzorgd. Zorg voor een droge bodembedekking in het hok en maak deze ook dagelijks schoon. Gebruik een vliegen-werende spray welke veilig is voor konijnen, zoals de NoMyiasis Spray.
Heeft je konijn maden, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts. Myiasis is een spoedgeval.