• Maandag08:30 - 19:00
  • Dinsdag08:30 - 19:00
  • Woensdag08:30 - 19:00
  • Donderdag08:30 - 19:00
  • Vrijdag08:30 - 19:00

Sterilisatie bij de teef


Cyclus van de teef

De eerste loopsheid van de teef treedt meestal rond 9-14 maanden leeftijd op. Zeker bij grotere rassen kan het echter zijn dat het later optreedt (tot zelfs 18-24 maanden leeftijd). De eerste fase van loopsheid kenmerkt zich door een gezwollen vulva, rode uitvloeiing uit de vulva; die soms niet opvalt als de teef zich frequent schoonlikt, en gedragsveranderingen waaronder onrust, humeurigheid en minder goed luisteren. Daarnaast tonen reutjes duidelijk interesse, maar is er nog geen dekbereidheid van het teefje. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen. Tijdens de tweede fase van de loopsheid die meestal ook een dag of 9 aanhoudt, verandert de uitvloeiing iets van kleur en wordt deze helderder. De teef is in deze periode dekbereid en zal blijven staan en haar staart opzij houden bij toenadering van een reu. Dit is de fase waarin de eisprong optreedt. Na de loopsheid treedt een fase op die 2 maanden aanhoudt en waarin soms schijndracht wordt gezien. Na deze periode treedt een rustfase van enkele maanden op, voordat de volgende loopsheid optreedt. Op enkele rassen na die slechts 1x per jaar loops zijn, hebben de meeste honden 2 cycli per jaar.


Belangrijke redenen waarom sterilisatie aan te raden is


Voordelen van sterilisatie

Loopsheid, schijndracht en ongewenste dracht
Door de hond te laten steriliseren treedt loopsheid, met bijbehorende ongemakken voor u en uw hond, niet meer op. Daarnaast behoort ook schijndracht na sterilisatie tot de verleden tijd. Tot slot voorkomt u ongewenste dekking en daarmee dracht en puppies. Indien u geen fokplannen heeft is sterilisatie dan ook een verstandige keus.

Melkkliertumoren en baarmoederontsteking

Vrouwelijke hormonen leiden bij veel teven tot de ontwikkeling van melkkliertumoren. Met iedere loopsheid neemt de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren toe. Wordt een teefje na de leeftijd van 2,5 jaar gesteriliseerd, dan is het beschermende effect van sterilisatie op kwaadaardige melkkliertumoren helaas verdwenen, het beschermende effect op goedaardige melkkliertumoren houdt echter ook na deze leeftijd aan. Dus hoe eerder een teefje gesteriliseerd wordt, hoe kleiner het risico op kwaadaardige melkkliertumoren.

De cycli van hormonen bij ongesteriliseerde teven leiden daarnaast op den duur tot veranderingen in de baarmoeder, waardoor deze veel gevoeliger wordt voor infectie. Het gevolg is een groot risico op een baarmoederontsteking, die alleen kan worden behandeld door middel van een spoedoperatie waarbij de gehele baarmoeder wordt verwijderd. Sterilisatie van de teef voorkomt baarmoederontsteking.

Suikerziekte

De hormoonspiegels tijdens de cycli van ongesteriliseerde teven kunnen leiden tot suikerziekte. Deze aandoening treedt meestal voor het eerst op een aantal weken na de loopsheid en wordt onder andere gekenmerkt door veel drinken en veel plassen. Gesteriliseerde teven lopen het risico op deze hormoon-gerelateerde suikerziekte niet.


Nadelen van sterilisatie
Sterilisatie van de teef kent ook enkele nadelen, waarvan het goed is om op de hoogte te zijn.

Urine-incontinentie

De sluitspier van de blaas kan als gevolg van de sterilisatie minder goed gaan functioneren, waardoor in meer of mindere mate urine-incontinentie kan ontstaan. Dit kan direct na de operatie optreden, maar vaker zien we de symptomen pas vele jaren later. Er bestaat medicatie om de sluitspier van de blaas beter te laten functioneren.
Het is lastig om exact te voorspellen hoe groot het risico op deze complicatie is voor uw hond, maar er zijn enkele risicofactoren bekend:
• Het risico op incontinentie stijgt flink in geval van overgewicht.
• Grote hondenrassen hebben een iets grotere kans op het ontwikkelen urine-incontinentie na sterilisatie dan kleinere hondenrassen.
• Enkele hondenrassen, zoals de Boxer, Dwergpoedel, Rottweiler, Dobermann, Riezensnautzer, Ierse Setter en Weimaraner, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de urine-incontinentie na de sterilisatie.

Vachtverandering

Bij bepaalde hondenrassen kan sterilisatie een ongewenste vachtverandering veroorzaken. Zeker bij honden met een halflange tot lange dubbele vacht kan sterilisatie leiden tot een pluizige (puppy-achtige) vacht.

Overgewicht

Teven die gesteriliseerd zijn hebben vaak een grotere eetlust dan voorheen en hebben een langzamere stofwisseling. Ze worden dus eigenlijk efficiënter qua energieverbruik en hebben daardoor minder energie nodig. Het risico bestaat dus dat uw hond na sterilisatie te dik wordt.
U kunt een toename van gewicht na de operatie voorkomen, door uw hond wat minder te gaan voeren. Een richtlijn hiervoor is ongeveer driekwart van de hoeveelheid voer die ze voorafgaand aan de operatie kreeg.

Het is belangrijk dat u uw hond na sterilisatie regelmatig weegt om in de gaten te houden dat er geen overgewicht gaat optreden. U kunt uiteraard altijd bij ons terecht voor de beoordeling van het gewicht van uw hond en voor een voedingsadvies.

Gedragsverandering

Sterilisatie kan soms leiden tot een (beperkte) gedragsverandering. Doordat de hormoonspiegel verandert, kan een teefje rustiger of iets feller worden.

Veranderingen in de groei

Bij teefjes die voor de eerste loopsheid worden gesteriliseerd kunnen de groeischijven zich wat later sluiten, met als gevolg dat bij deze honden iets meer lengtegroei kan optreden. Ze kunnen daardoor wat hoger op de poten komen te staan, maar meestal is dit effect nauwelijks waarneembaar.

Hormoonpreparaten onverstandig

Om loopsheid bij teven uit te stellen of te voorkomen bestaan hormoonpreparaten in pil- of in prikvorm. Het risico op aandoeningen zoals melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte blijft hierbij bestaan of neemt zelfs toe. Het gebruik ervan dient dan ook zoveel mogelijk te worden beperkt. De toediening van deze middelen voor de eerste loopsheid heeft mogelijk schadelijke gevolgen en moet om deze reden worden vermeden.


Ideale leeftijd voor sterilisatie

Vanaf 6 maanden leeftijd kunt u uw hond laten steriliseren. Uw hond is dan voldoende oud om de operatie te doorstaan, heeft een goede wondgenezing en het weinige buikvet maakt de operatie minder risicovol. Bij grote hondenrassen valt te overwegen te wachten na de eerste loopsheid in verband met een verhoogd risico op incontinentie.

Mijn hond is loops geworden – kan de sterilisatie dan wel doorgaan?

Nee, het is onverstandig om een teefje tijdens de loopsheid te steriliseren. Gedurende de loopsheid zijn de eierstokken en de baarmoeder veel forser doorbloed, waardoor het risico op bloedingen tijdens de operatie sterk toeneemt. Daarnaast is de kans groot dat schijndracht optreedt als u haar laat steriliseren tijdens de loopsheid. Is uw hond loops geworden, dan zal 3 maanden moeten worden gewacht voordat de operatie kan worden uitgevoerd.

Verwijdering van alleen de eierstokken of de gehele baarmoeder?

Bij dieren op jonge leeftijd kan bijna altijd worden volstaan met het verwijderen van alleen de eierstokken. Bij oudere dieren en/of als de baarmoeder er afwijkend uit ziet kan het verstandig zijn om niet alleen de eierstokken, maar ook de baarmoeder te verwijderen. De operatie neemt in dat geval meer tijd in beslag, de buikwond zal groter worden en de ingreep zal iets meer belastend zijn voor uw hond.

Mocht u meer informatie willen of een afspraak willen maken voor de sterilisatie van uw hond kunt u ons altijd telefonisch bereiken.

Copyright: VetVisuals® International